שלטון עצמי – מהטמה גנדי

שלטון עצמי

הספר שלטון עצמי (במקור: הִינְד סְוָורָג’)  הינו ספר ההגות הפוליטי המקורי היחידי שחיבר מוֹהַנְדָס קָרָמַצָ’נְד גַּנְדְהִי (לימים מָהַטְמָה גַּנְדְהִי). חוקרי גַּנְדְהִי מחשיבים אותו לספרו רב ההשפעה והשנוי ביותר במחלוקת, והוויכוח עליו מתנהל עד היום. גַּנְדְהִי עצמו הוסיף להפנות את תומכיו אל החיבור הזה, וגם שנים רבות אחרי כתיבתו טען כי לא היה משנה בו דבר. קורא המבקש להתוודע למשנתו של המנהיג ההודי הדגול אינו זקוק ליותר מחיבור קצר זה, המזקק את עולם המחשבה ה”גַּנְדְהִיני” ואת ערכיו, ומצייר בצבעים בהירים את האידיאל האנושי שהציב לעצמו ולעולם. ואמנם, הספר משמש עד היום נקודת התחלה וסיום להבנת משנתו, בבחינת כל תורתו כולה על רגל אחת.

“תוכנו של הספר מתאים גם לילדים. הוא מלמד את בשורת האהבה במקום השנאה. הוא מחליף אלימות בהקרבה עצמית. הוא מציב את כוח הנשמה כנגד הכוח הגס. אני מצווה אותו לאלה אשר יטרחו לקראו.”

~ מ”ק גנדהי

הספר מלווה בביאורים נרחבים, הקדמה ואחרית דבר מאת שמעון לב, מחוקרי גנדהי החשובים בעולם. אל הספר מצורף החיבור “מכתב להינדו” מאת לב טולסטוי, אשר השפיע על גנדהי רבות בעת כתיבת שלטון עצמי.

מהטמה גנדהי - שלטון עצמי

“בדורות הבאים, יתקשו האנשים להאמין שאדם כזה התהלך בינינו,
בשר ודם”

 – אלברט איינשטיין

באוקטובר 1909, כשהוא בן ארבעים, עלה מהטמה גנדהי, מנהיג המיעוט ההודי בדרום אפריקה, על סיפון אוניה במסעו חזרה מלונדון לדרום אפריקה לאחר שליחות דיפלומטית כושלת, שם פגש, בין היתר, אנרכיסטים ולאומנים הודים שביקשו להשתמש באלימות על מנת לשחרר את הודו משלטון האנגלים. שיחותיו עמם, לצד אכזבתו העמוקה מהתרבות האנגלית והמערבית, התגבשו לכדי ספר אותו כתב בפרץ בלתי-נשלט של הארה. לספר הוא קרא “הינד סווארג'” – שלטון עצמי הודי.

שלטון עצמי הוא ספרו הראשון של גנדהי, וספר ההגות הפוליטי היחיד שחיבר. הוא המקום הראשון שבו מצהיר גנדהי קבל עם ועולם על שליחותו האישית – לעזור לעם ההודי להשיג שלטון עצמי, כפי שהוא פרש את המושג. כתיבת שלטון עצמי מהווה עבורו נקודת שיא שבה הוא משלים את הטרנספורמציה האישית שעבר – מעורך דין המעריץ את התרבות האנגלית ללוחם חופש ומהפכן מעורר השראה המוצא בשורשיו ההודים את המקור לשיטת המאבק הבלתי-אלים שפיתח ובאמצעותה שחרר את הודו משלטון האנגלים. זאת הסיבה ששלטון עצמי נחשב בעיני חוקרי גנדהי בכל העולם לספרו המשפיע והחשוב ביותר.

מתוך הספר

המתרגם – נועם שרון

שלטון עצמי – מהטמה גנדי

יליד ירושלים, 1977, בוגר האוניברסיטה העברית בלימודי הודו, מייסד הוצאת אדם עולם ומנהלה. משלב בחייו בין יצירה תרבותית, אקטיביזם חברתי, פעילות עסקית ועבודה רוחנית. למד הינדי כדי לתרגם את “שלטון עצמי” משפת המקור.

עורך מדעי – שמעון לב

שלטון עצמי – מהטמה גנדי

יליד ירושלים 1962, מתגורר ביפו, צלם ואמן, דוקטורנט באוניברסיטה העברית, חוקר הודו ותרבותה וכן הקשריה לעולם היהודי. פרסם ספרים ומאמרים רבים על גנדהי והודו ונחשב כיום כאחד מחוקרי גנדהי החשובים בעולם. בין ספריו Soulmates – The Story of Mahatma Gandhi and Hermann Kallenbach. פרסומו של “שלטון עצמי” לראשונה בעברית מהווה עבורו הגשמת משאלת לב אישית מרגשת.

שלטון עצמי – מהטמה גנדי

“בעיני זה ספרו הטוב ביותר של גנדהי, יותר מספריו המאוחרים יותר. הִינְד סוָורָג’ — “שלטון עצמי הודי” — נכתב ב–1909 בעשרה ימים בלבד, תוך כדי הפלגה מלונדון לדרום אפריקה. כשידו הימנית של גנדהי בן ה–40 התעייפה, הוא המשיך לכתוב בשמאלית. התוצאה: ספר חתרני ועמוק המוטח בפנינו, אנשי המערב, כמו עוגת קצפת נטולת שומן. בדרכו השקטה והמנומסת מאתגר גנדהי שורה של מוסכמות ומציג תפישת עולם בהירה ועמוקה הנוגעת לדיכוי עצמי, לקולוניאליזם פנימי ולאופציה הדו־לאומית (או דו־דתית). לכן זה טקסט רלוונטי ואקטואלי מאין כמותו, אבל את האנלוגיות האפשריות למנדט הבריטי בארץ, להכרזת העצמאות, להחזרת חצי האי סיני ולסכסוך הישראלי־פלסטיני ולפתרונו — אותן אשאיר לכם.”

יצהר ורדי, ביקורת ספרים בעיתון הארץ, 7.6.2016

שלטון עצמי – מהטמה גנדי

“כמו “אוטואמנסיפציה” של פינסקר, שלטון עצמי של גנדהי מניח את היסודות ללידתה וחירותה של אומה. הקורא המערבי ילמד ממנו על דרכו המיוחדת של המהטמה, דרך שדורשת שליטה עצמית – רוחנית ומוסרית – לפני שליטה לאומית. גנדהי משרטט תוכנית פעולה חדה וחסרת פשרות, אולם הדרישות שלו הן קודם כל מעצמו. כך נראה פוסט-קולוניאליזם הודי, המכוון לכמה מישורים של חירות.”

ד”ר תומר פרסיקו, מכון שלום הרטמן, מדרשת עלמא

שלטון עצמי – מהטמה גנדי

“הספר שלטון עצמי הוא ביטוי בשל ותמציתי למשנתו של מהטמה גנדהי, 
והוא מהווה מבוא ואף סיכום של משנתו כולה. 
זהו חיבור שיש בו תרגום של שני עקרונותיו הרוחניים והפוליטיים של גנדהי:  
אי-הרצון לתוקפנות (אהימסא) ואחיזה באמת (סטיאגרהא) – 
לשפה פוליטית מעשית שעיצבה את הודו המודרנית.”

ד”ר יוחנן גרינשפון, האוניברסיטה העברית בירושלים

אהבתם? נשמח שתשתפו!

הוצאת אדם עולם

074-7011191

[email protected]

צור קשר